porcja: 371 kcal 
przygotowanie: 70 minut  
na 10 porcji

l 800 g winnych jabłek
l 2 łyżki soku z cytryny
l 150 g orzechów
l 200 g mąki  
l 100 g masła
l żółtko
l 130 g cukru  
l 3 jajka
l 1/2 szklanki śmietany kremówki
l tłuszcz do formy
l wiórki kokosowe

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z posiekanymi orzechami. Z mąki, masła, żółtka, łyżki cukru i 2 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną formę. Wyłożyć jabłka i orzechy (3 łyżki odłożyć). Piec 35 minut w 200°C. Zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami i resztą cukru. Piec jeszcze 30 minut. Ciasto wystudzić, obłożyć resztą jabłek i orzechów. Posypać wiórkami.