Tłusty Czwartek to zawsze ostatni czwartek w karnawale przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Prawdopodobnie jego geneza sięga aż starożytności kiedy to ucztowaniem świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pierwsze pączki robione były z ciasta chlebowego, a nadziewane... słoniną. Wraz z nadejściem chrześcijaństwa zaczęto hucznie obchodzić Tłusty Czwartek jako ostatnią możliwość dostatniego najedzenia się (przede wszystkim mięsem) przed czterdziestoma dniami postu w trakcie których należało żyć skromnie i zachowywać wstrzemięźliwość. W XVI wieku pojawiła się tradycja jedzenia pączków na słodko z ciasta drożdżowego. Do niektórych z nich wkładano orzechy lub migdały, pączek taki miał przynosić szczęście na cały rok osobie która go wylosowała.
Dziś najpopularniejsze są pączki z nadzieniem z marmolady lub budyniu, a cukiernie co roku prześcigają się w konkursach na najlepszego pączka.

A tak wyglądają kolejki do najlepszych cukierni: