1. Skąd bierze się krew?

Z kości, a dokładnie ze znajdującego się w nich szpiku kostnego. W każdej minucie powstają w nim nowe komórki, a gdy dojrzeją, przechodzą do krwi. W ciągu sekundy trafiają do krwiobiegu setki tysięcy nowych komórek. Jednocześnie taka sama ilość ciałek krwi zużywa się i jest niszczona ? dzięki temu zachowana jest równowaga.

2. Dlaczego krew jest czerwona?

Kolor ten zawdzięcza czerwonym krwinkom (erytrocytom), a dokładniej barwnikowi, który je wypełnia (hemoglobina). Trudno się dziwić, że krew jest czerwona, skoro w jej 1 mm3 jest około 4 milionów krwinek! Czerwony kolor erytrocytów, jak światła drogowe, sygnalizuje: "Uwaga! Wiozę bardzo cenny towar". A jest nim rozwożony z płuc do każdej komórki organizmu tlen, a w powrotnej drodze ? dwutlenek węgla.

3. Po co potrzebna jest nam krew?

Najważniejsze jej zadanie (oprócz dostarczania do komórek tlenu i zabierania dwutlenku węgla) to obrona przed zarazkami, dowóz zbędnych produktów przemiany materii do miejsc "utylizacji" (np. do wątroby) i transport ważnych składników, jak choćby hormonów i witamin. Poza tym krew krążąc w naczyniach odbiera ciepło z tych miejsc, w których jest go za dużo (np. z mięśni biegającego dziecka) i przenosić je tam, gdzie może się go pozbyć (np. do skóry).

4. Z czego składa się krew?

Krew przypomina nieco... zupę jarzynową. Jej płynna część to osocze, a rozproszone w niej "warzywa" to komórki krwi (np. marchewka to czerwone krwinki, pietruszka to białe ciałka toczące boje z chorobotwórczymi drobnoustrojami, a seler to płytki, dzięki którym krew krzepnie). Inne składniki krwi to glukoza, hormony, białka, produkty przemiany materii oraz różne pierwiastki.

5. Czy płód w brzuchu mamy też ma krew?

Tak. Już w pierwszych tygodniach życia zarodka powstają naczynia krwionośne i komórki krwi, a jego serce zaczyna bić w 23. dniu. Komórki krwi najpierw tworzą się w pęcherzyku żółtkowym, potem w wątrobie, śledzionie, szpiku i węzłach chłonnych. Choć te pierwsze komórki mają się do krwinek rocznego brzdąca jak dyliżans do mercedesa, to bez nich nie byłby możliwy dalszy rozwój malucha w brzuchu mamy.

6. Dlaczego krew krzepnie?

Gdyby krew nie krzepła, zwykłe krwawienie z nosa czy wypadnięcie pierwszego mleczaka byłoby przecież poważnym problemem. Proces krzepnięcia krwi jest dość skomplikowany. Najpierw kurczy się uszkodzone naczynie krwionośne. W tym samym czasie przyczepiają się do niego płytki krwi, a kolejne, które stale napływają z krwią, przyczepiają się do nich. Nawarstwione w ten sposób płytki tworzą tzw. czop płytkowy. Nie dałby on sobie jednak rady z utrzymaniem napierającej krwi, która chce się wydostać z naczynia, gdyby nie włóknik. Jego nitki tworzą gęstą siatkę. Przytwierdza się ona do ścianek uszkodzonego naczynia i "łapie" napływającą krew, trochę jak sieć rybacka połów. Ścianki naczynia zbliżają się do siebie, wzmacniając ten misterny skrzep i... krew przestaje lecieć.

Zobacz także:

7. Ile krwi ma małe dziecko?

To zależy od wagi malucha. Noworodek, który waży blisko 3 kilogramy ma jakieś 250 mililitrów krwi, a dziecko ważące 20 kg ma jej około półtora litra.