SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • ananas
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 60 dag mrożonych brokułów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Płatki migdałowe uprażyć. Ananasa obrać, wyciąć rdzeń, pokroić w plastry, polać miodem.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na gorącym maśle. Kotlety zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu krótko obsmażyć plastry ananasa. Oprószyć je pieprzem, ułożyć w rondlu z kotletami.
Pozostały na patelni tłuszcz zalać bulionem, zagotować. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Sosem zalać ananasy i mięso, przykryć, by nie wystygły.
Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 min, osączyć. Kotlety z ananasem podgrzać, podawać z brokułami posypanymi płatkami migdałowymi.