• filet z sandacza bez skóry (80 dag)
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 8 dag masła
  • 6 dag tartej bułki
  • 40 dag mrożonych wiśni
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

- Orzechy posiekać. Masło, orzechy i tartą bułkę wymieszać. Masę rozsmarować na talerzu i schłodzić w lodówce.
- Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą, usmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do formy.
- Z masy orzechowej nożem zestrugać wiórki, ułożyć na rybie. Przed podaniem sandacza wstawić na 8 minut do mocno nagrzanego piekarnika.
- Wino wlać do rondla, dodać połowę wiśni i miód, gotować 10 minut, zmiksować. Dodać resztę wiśni, zagotować i przyprawić solą i pieprzem.
- Rybę przełożyć na talerz, polać sosem, przybrać wiśniami.