• główka zielonej sałaty
  • puszka tuńczyka w zalewie własnej (ok. 30 dag)
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • po 1/3 zielonej i czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka
  • łyżka czarnych oliwek bez pestek
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Jajka włożyć do zimnej wody. Gotować 10 minut, wyjąć. Ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać w palcach na kawałki.
Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na kawałki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.
Ogórek umyć, pokroić w plasterki. Obie papryki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
Olej wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.
Składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.