• główka sałaty strzępiastej lub karbowanej
  • 25 dag sera mimolette
  • 10 dag wędliny, np. szynki
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • cebula
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • 2-3 gałązki natkisól, pieprz

Sałatę umyć, osuszyć, porwać w palcach na mniejsze kawałki.
Ser mimolette pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie w nieduże kawałki (ewentualnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Szynkę pokroić w kostkę. Natkę opłukać, posiekać. Cebulę obrać, pokroi w krążki.
Musztardę połączyć z octem, następnie cały czas mieszając wlewać olej i oliwę. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatę, kawałki sera mimolette, wędlinę, cebulę, kukurydzę i natkę włożyć do salaterki, polać sosem, delikatnie wymieszać.