Dla 10 osób

  • 300 g pieczonego mięsa
  • 2 selery
  • 10 marynowanych śliwek
  • główka sałaty lodowej
  • 2 strąki żółtej papryki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • natka

1) Pieczeń pokroić w paseczki. Selery obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Śliwki przekroić, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Sałatę opłukać, wysuszyć, porwać na kawałki.

2) Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny, oliwą i curry.

3) Składniki sałatki ułożyć w salaterce. Polać sosem. Delikatnie wymieszać. Posypać natką.