SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:

  • 80 dag dyni
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • konfitura wiśniowa
  • szczypta soli
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Dynię oczyścić, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać masło, skropić kilkoma łyżkami wody, dusić do miękkości (25/30 minut). Zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać zmielone migdały, dynię, rum, skórkę cytrynową i pianę z białek oraz 5 łyżek tartej bułki, wymieszać.

Formę budyniową posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Nałożyć masę dyniową, wyrównać. Formę szczelnie zamknąć, wstawić do dużego garnka napełnionego do połowy wodą. Gotować godzinę.

Gotowy budyń lekko przestudzić, wyjąć z formy na półmisek, przed podaniem przybrać konfiturą z wiśni.