Składniki

Sposób przygotwania

W pierwszej kolejności połącz wszystkie składniki (z wyjątkiem mąki) w przestrzennym naczyniu i bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, po 1/2 filiżanki na raz, aż ciasto stanie się trudne do wymieszania. Umieść ciasto na blacie i nadal dodawaj mąki, aż ciasto przestanie się lepić.


Co dalej?
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Następnie chwyć ciasto i zwiń je w kształt grubego sznurka. Za pomocą noża potnij je na kawałki - kształt kopytek. 

Umieść kopytka w wodzie i mieszaj od czasu do czasu, żeby nie skleiły się ze sobą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyjmij łyżką z wody. Umieść ugotowane kopytka w misce z odrobiną oliwy z oliwek, aby powstrzymać sklejanie. 

Aby zrobić sos szałwiowy stop masło, podgrzewając je w rondlu.
 Zdejmij je z ognia, dodaj 2 łyżki szałwii i postaw ponownie na ogniu, ciągle mieszając aż lekko zbrązowieje, ale nie będzie spalone. Na koniec polej kopytka obficie sosem!

SUPER PRZEPIS KOPYTKA Z MASŁEM SZAŁWIOWYM

Przeczytaj również:

Kopytka boczkiem na jesień 2016

Makaron z dyni