• ciasto kruche na spód (może być gotowe)
  • dynia
  • puszka mleka słodzonego skondensowanego
  • dwie duże łyżki serka mascarpone
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • łyżeczka cynamonu
  • bita śmietana do dekoracji

Formę do tarty wylepiamy kruchym ciastem, podpiekamy przez 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości, blendujemy na gęstą masę (potrzebujemy około 350g). Mleko skondensowane łączymy z jajkami i mascarpone, miksujemy. Następnie dodajemy dynię i przyprawy. Mieszamy. Masę przelewamy na spód ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (aż masa się ładnie zetnie). Podajemy z bitą śmietaną, można dodać polewę toffii.