Do wysmarowania blachy:
·         20 g masła
·         20 g mąki

Przygotowanie:  

Przygotować ciasto: dobrze wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jaja, oliwę  i mleko, tak aby powstało gładkie ciasto. Następnie dodać serek ricotta. Całość posolić wedle uznania. Cukinie obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na gorącej oliwie. Następnie poddusić przez 3 minuty. Doprawić solą. Wystudzić.   Filet z łososia norweskiego obrać ze skóry, starannie wyjąć ewentualne ości, rozdrobnić. Szczypiorek drobno posiekać. Następnie cukinię, łososia oraz szczypiorek dodać do gotowego ciasta, starannie wymieszać.   Formę do ciasta keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Piec przez 20 minut.   Ciasto podawać lekko przestudzone z zieloną sałatą.