Potrawy wielkanocne: jakie potrawy przygotować na Wielkanoc

W Wielkanoc na świątecznym stole prawie w każdym domu znajdziemy tradycyjne potrawy wielkanocne. Przepisy na potrawy wielkanocne najczęściej przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a i tak najbardziej smakują nam potrawy wielkanocne przygotowane przez nasze mamy i babcie. Chociaż część z nas stara się wyszukać jakieś nowe przepisy na niektóre potrawy wielkanocne, jak na przykład jajka faszerowane, czy mazurki wielkanocne, to i tak najczęściej główne potrawy wielkanocne zgodnie z tradycją goszczą na naszych stołach.

Jakie najczęściej potrawy wielkanocne przygotowujemy na wielkanocny stół? Są to: żurek lub barszcz biały - w zależności od regionu, jaja pod różnymi postaciami, biała kiełbasa, mazurki wielkanocne, baby wielkanocne, czyli tradycyjne potrawy wielkanocne.

Potrawy wielkanocne: żurek wielkanocny

Zgodnie z tradycją na polskich stołach w Wielkanoc króluje żurek albo barszcz biały. Różnica pomiędzy tymi dwoma potrawami wielkanocnymi jest taka, że żurek jest przygotowywany na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały przygotowywuje się z mąki pszennej i dodatkowo dodaje się do niego boczek i kiełbasę. Tradycyjny żur podaje się z ziemniakami. Do obu potraw wielkanocnych można dodać jajko.

Potrawy wielkanocne: jajka

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, symbolu życia i nadziei. Poświęconymi w Wielką Sobotę jajami dzielimy się z rodziną przy wielkanocnym stole. Jest wiele przepisów na potrawy wielkanocne z jajkami. Możemy przygotować jajka w sosie tatarskim, jajka faszerowane różnymi nadzieniami, albo po prostu jeść jajka w czystej postaci z majonezem lub chrzanem.

Potrawy wielkanocne: biała kiełbasa i mięsa

Jedną z najpopularniejszych potraw wielkanocnych jest biała kiełbasa, która najczęściej jest podawana z żurem lub barszczem białym w zależności od regionu. Białą kiełbasę spożywamy już od XVII wieku, kiedyś białą kiełbasę specjalnie na Wielkanoc robiły same nasze babcie, dzisiaj najczęściej kupujemy białą kiełbasę i gotujemy ją w domu.

Popularną potrawą wielkanocną jest pasztet. Pasztet na Wielkanoc przygotowujemy z różnego rodzaju mięs: cielęciny, indyka, podgardla wieprzowego. Najczęściej pasztet podajemy z chrzanem, sosem chrzanowym lub konfiturą z borówki. 

Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć szynki, schabu i innych domowych pieczeni.

Potrawy wielkanocne: ulubione dodatki na Wielkanoc

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez majonezu, chrzanu i ćwikły. Majonez i chrzan idealnie sprawdzą się jako dodatek do jajek wielkanocnych, natomiast ćwikła to wspaniały dodatek do różnego rodzaju mięs. Możemy również przygotować sos chrzanowy, mieszając majonez, chrzan i jogurt. Taki sos jest kremowy i delikatniejszy od chrzanu.