Jeśli organizujesz elegancki obiad czy kolację poprawne i estetyczne nakrycie stołu jest bardzo ważne. Poza dekorowaniem w pierwszej kolejności należy skoncentrować się na poprawnym rozłożeniu sztućców, talerzy i kieliszków.
W centralnym miejscu znajduje się największy talerz, powinien on być ustawiony ok 2 cm od brzegu stołu. Na dużym talerzu możemy ustawić talerz do zupy. Sztućce układamy po bokach talerza według kolejności ich użycia. Od zewnątrz znajdują się sztućce do pierwszego dania np. łyżka do zupy (jeśli zupa będzie podawana jako pierwsze danie) – zawsze z prawej strony, a od wewnątrz do ostatniego. Za talerzem znajdują się sztućce do deserów, łyżeczkę układamy trzonkiem w prawą stronę nad widelczykiem, którego trzonek kierujemy w stronę przeciwną. Nad sztućcami po prawej stronie znajdują się kieliszki, bliżej do wina czerwonego, a dalej do wody i wina białego. Filiżanka do kawy ma miejsce nad sztućcami, najdalej wysunięta w prawo. Mały talerzyk po lewej stronie nad sztućcami służy do pieczywa, można na nim także położyć nożyk do pieczywa.