SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

CIASTO:

  • 10 dag masła 
  • sól
  • szklanka mąki

MASA:

  • szklanka fasoli
  • 3 suszone grzyby
  • olej
  • 8 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • majeranek

Ciasto: masło posiekać, wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i wlać 3 łyżki wody, szybko zagnieść ciasto. Owinąć, wstawić na godzinę do lodówki.

Masa: fasolę i grzyby oddzielnie namoczyć, ugotować, zemleć. Cebule obrać, przepołowić, pokroić na plasterki, zeszklić na oleju.

Żółtka oddzielić od białek. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę i grzyby dodać do masy fasolowej, wymieszać. Dodać żółtka, ser, szczyptę majeranku. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z pianą.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę, ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.

Zobacz także:

Na podpieczone ciasto nałożyć masę fasolową, wyrównać, piec 30 min w tej samej temperaturze.