Tartoletki zapiekane z kremem waniliowym

Składniki :
•    Mąka przenna 200 g
•    Masło 100 g
•    Cukier kryształ 30 g
•    Żółtka 1 szt.
•    Owoce św. lub suszone  100 g
•    Galaretka owocowa 1 szt
•    Żółtka 2 szt
•    Laska wanili Kamis
•    Imbir mielony Kamis
•    Sól morska Kamis
•    Włoski deser waniliowy Kamis


Ciasto kruche  : Wszystkie składniki, bardzo zimne, należy posiekać, zagnieść ciasto i uformować kulę. Ciasto wsadzamy do lodówki na godzinę. Ciastem wylepić formę do tarty

Krem waniliowy : Zawartość opakowania Włoskiego deseru waniliowego Kamis wsypać do 330 ml zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Podgrzewać, do około 50 st.C , (dodajemy przekrojoną laskę wanilii dla polepszenia smaku ) mieszając nieustannie, aż do całkowitego rozpuszczenia się produktu. Uwaga! Nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

Babeczki kruche :
Po upieczeniu i ostygnięciu naszych tartoletek, spód smarujemy kremem waniliowym, na kremie układamy owoce drobno pokrojone – całość smarujemy rozpuszczoną galaretką.


„Quiche Lorainne”

Ciasto:

•    Mąka pszenna 250 g
•    Masło lub Margaryna 125 g
•    Żółtka 2 szt
•    2 łyżki kwaśnej śmietany
•    Sól morska Kamis
•    Tymianek Kamis

Nadzienie :

•    Boczek 150 g
•    Szpinak 100 g
•    Por 1/2 szt
•    Jaja 3 szt
•    Cebula ½ szt
•    Śmietana 36 % 100 ml
•    Gałka muszkatałowa Kamis
•    Sól morska Kamis
•    Pieprz czerny kamis

 Sera gruyere 100 g (można użyć również innego twardego żółtego sera - mazdamer, sokół, lepszy będzie jakiś ostrzejszy w smaku)

Wszystkie składniki na ciasto, bardzo zimne, należy posiekać, zagnieść ciasto, uformować kulę, wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepić formę do tarty (płaską) lub tortownicę do 1/3 wysokości. Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w temperaturze 220 stopni – następnie ostudzić – przed nakładaniem farszu.
Jajka mieszamy ze śmietaną doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pora, cebulę i boczek pokrojonego w paseczki  smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy listki szpinaku doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do wcześniej podpieczonej formy z ciastem wkładamy przyrządzony farsz i zalewamy przygotowaną mieszanka z jaj i śmietany. Posypujemy startym serem i wkładamy do pieca na około 20 minut i pieczemy w temp. 200 C. Pieczemy aż quiche nam się ładnie zarumieni.