SKŁADNIKI NA 8 PORCJI 

  • 8 udek kurczaka
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy 
  • sok i skórka starta z 1 pomarańczy 
  • sok z 1 cytryny 
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka soku pomidorowego
  • kilka kropli sosu tabasco 
  • łyżka oleju 
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać sok i skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny, sok pomidorowy i miód. Wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i sosem tabasco, ostudzić.
Udka opłukać, osuszyć papierem kuchennym, włożyć do miski. Zalać marynatą pomarańczowo-pomidorową, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Rozgrzany ruszt posmarować olejem. Udka wyjąć z marynaty, położyć na ruszcie, grillować ok. 15 minut z każdej strony, często smarując marynatą. Do udek w sosie z cytrusową nutą będzie pasowała sałatka z kapusty pekińskiej, orzechów włoskich i cząstek pomarańczy z sosem winegret.

ZA PORCJĘ 1,30 zł