Dla 4 osób

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • białko
  • tłuszcz do formy

Farsz:

  • nieduża główka białej kapusty
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • pieprz 
  • sól
  • cukier


Kapustę pokroić w ćwiartki i obgotować. Odcisnąć. Poszatkować. Podsmażyć. Doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki mleka i łyżką mąki. Gdy zaczną rosnać, dodać resztę mleka, rozpuszczone masło, mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, rozwałkować. Pokroić w kwadraty, nałożyć na nie farsz. Zlepić po przekątnej. Pierogi ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Posmarować białkiem. Piec 30 minut w 180 st C.