CIASTO:

  • 35 dag mąki
  • jajko

FARSZ:

  • 1/2 wędzonej makreli lub pstrąga
  • cebula
  • 2 łyżki oleju sojowego

SOS:

  • 3 średnie kiszone ogórki
  • 160 ml śmietany 18%
  • sól, biały pieprz

- Farsz: rybę dokładnie oczyścić z ości, rozdrobnić. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z rybą, przyprawić, ostudzić.
- Ciasto: mąkę i jajko zagnieść z 1/2 szklanki ciepłej wody i szczyptą soli. Rozwałkować na cienki placek, szklanką wykroić krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, zlepić.
- Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju, ugotować, odcedzić.
- Sos: ogórki obrać, pokroić w kostkę, odcisnąć. Śmietanę wlać do rondelka, gotować, aż częściowo odparuje. Dodać ogórki, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pierogi ułożyć na talerzach zlepieniem do góry, polać sosem śmietanowym.