• ok. 500 g mięsa od szynki
  • 10 goździków
  • oliwa lub olej
  • 1/2 szklanki wywaru z jarzyn
  • puszka ananasów
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet
  • sól

Mięso opłukać, wytrzeć skropioną octem ściereczką, a następnie natrzeć solą. Naszpikować goździkami i posmarować oliwą. Włożyć do wysmarowanej oliwą brytfanny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wywar z jarzyn połączyć z sokiem z ananasów i od czasu do czasu polewać nim mięso w trakcie pieczenia.
Gdy mięso zmięknie, do rondelka zlać wytworzony sos. Mięso posmarować miodem, posypać cukrem, obłożyć krążkami ananasów i ponownie wstawić do piekarnika na 20–30 minut.
Sos zagotować, połączyć z rozprowadzoną w małej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ponownie zagotować, doprawić do smaku.
Szynkę wyjąć na półmisek, po usunięciu goździków pokroić w plastry, obłożyć ananasami. Sos przecedzić, wlać do sosjerki.
Mięso serwować z purée ziemniaczanym. Osobno w sosjerce podać sos.

Rada Bożeny:
Szynkę można podawać również na zimno. Wówczas najlepszym dodatkiem do niej będzie sałatka owocowa lub zielona sałata polana spienionym sosem jogurtowym.

Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel