• sprawiona gęś (ok. 2 kg)
  • 500–800 g kiszonej kapusty
  • kostka bulionowa
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek lub rodzynek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Tuszkę gęsi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę do lodówki
Kapustę zalać 1/2 szklanki wody, dodać kostkę bulionową. Następnie dołożyć umyte grzyby oraz suszone śliwki (lub rodzynki). Gotować ok. 10 minut.
Kapustę osączyć i rozłożyć na dużej blasze. Na wierzchu ułożyć gęś. Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia kapustę spod gęsi wygarniać, a tę przypieczoną podkładać pod mięso. Gęś podzielić na porcje, podawać razem z kapustą.

Rada Bożeny:
Wywarem spod kapusty można skrapiać gęś w trakcie pieczenia, wtedy  zanadto się nie przyrumieni.

Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel