Dla 4 osób

  • 500 g tłustego twarogu
  • 100 g startego sera gouda
  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • pół cukinii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pomidor
  • borówki lub czerwony pieprz
  • listki bazylii

Twaróg zmiksować z jogurtem i żółtym serem. Dodać obraną i startą drobno cebulę oraz rzeżuchę. Doprawić solą i pieprzem Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Ostudzić i wlać do masy serowej. Wąską blaszkę wyłożyć przezroczystą folią i pokrojoną w cienkie plasterki cukinią (końce cukinii powinny wystawać poza blaszkę). Do środka włożyć masę serową. Przykryć końcówkami cukinii, a następnie folią. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Paszet wyjąć z formy, udekorować kawałkami pomidorów, listkami bazylii i borówkami lub pieprzem.