Ziołowa. Bułkę tartą łączymy z niewielką ilością suszonych ziół (prowansalskie, tymianek, cząber). Tą aromatyczną mieszanką obsypujemy kotlety, przyprawione wcześniej pieprzem i solą, obtoczone w mące oraz roztrzepanym jajku. Taka panierka będzie idealna do schabu oraz smażonej ryby.

Z sezamem. Rozbite płaty mięsa solimy, obtarczamy w mące, zanurzamy w jajku roztrzepanym z mlekiem i posypujemy grubo ziarnami sezamu. Nadmiar ziaren strzepujemy. W ten sposób możemy wzbogacić smak kotletów z drobiu, mielonych.

Pikantna. Mąkę pszenną mieszamy z kaszą kukurydzianą (w proporcji 1: 1) i doprawiamy pikantną papryką w proszku. Mięso smarujemy keczupem, następnie obtaczamy w mące z dodatkami i smażymy. Taka panierka wspaniale się nadaje do przyrządzania udek, skrzydełek z kurczaka, kotletów z karkówki.

Migdałowa. Rozbite i posypane solą mięso oprószamy maką, zanurzamy w jajku roztrzepanym ze słodką śmietaną, a następnie dekorujemy płatkami migdałowymi lub obranymi ze skórki i posiekanymi bardzo drobno migdałami. Panierka świetnie współgra ze smakiem kotletów z piersi drobiowych.