Dla 8 osób

  • 20 grubych paluszków
  • ok. 200 g cienko pokrojonej wędzonej polędwicy, bekonu lub ogonówki
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka masła
  • sok z cytryny

Sos

  • 6 łyżek dżemu z borówek lub żurawin
  • łyżeczka miodowej musztardy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki czerwonego wina

1) Masło utrzeć na puch z 2 łyżkami soku z cytryny. Posmarować nim cienko paluszki. Każdy paluszek ciasno owinąć wędliną. Przewiązać szczypiorkiem. Wstawić do szklanki.

2) Dżem wymieszać z chrzanem i musztardą. Doprawić do smaku sokiem i winem. Sos przełożyć do jednej lub kilku miseczek. Podawać do paluszków.