Tłusty czwartek już niedługo, a wraz z nim nadchodzi szaleństwo na pączki. Pączki to chyba coś, co lubi każdy, zatem dobrze znać o nich kilka podstawowych informacji.

Pączki: ile mają kalorii

Wszystkie kobiety, które lubią pączki, najbardziej interesuje jedno: ile mają kalorii? Okazuje się, że pączki nie są aż tak kaloryczne. Oczywiście, nie można powiedzieć, że pączki należą do produktów zdrowych czy małokalorycznych. Okazuje się jednak, że pączki są mniej kaloryczne niż fast foody, typu pizza czy McDonald. Jeden pączek, w zależności od rozmiaru, ma ok. 280-300 kcal.

Pączki: jaka jest ich historia?

Pączki były znane już w starożytności i, co ciekawe, początkowo pączki nie były przygotowywane na słodko! Słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej. W Polsce, pączki początkowo miały postać ciasta nadziewanego słoniną spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Obecnie, w tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie zjadają prawie 100 milionów pączków!

Pączki: jak je zrobić

Wszyscy uwielbiamy pączki, jednak przepis na dobre pączki to nie taka prosta sprawa. Zwykle pączki kupujemy w cukierni czy sklepie i nie zastanawiamy się za wiele jak się pączki piecze. Stwierdziłyśmy jednak, że w tym roku sklepowe pączki zamienimy na pączki domowe. Poszukiwania przepisu na pączki zajęły nam trochę czasu, jednak w końcu mamy polecony przepis na pączki. Jak w takim razie brzmi przepis na pyszne domowe pączki?

Najlepszy przepis na pączki

Prezentujemy Wam przepis na 10 pączków. Aby upiec pyszne pączki potrzebujecie:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 35 g masła
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub gotowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody lub soku z cytryny
  • wedle uznania: cukier puder, aby pączki posypać

Jak przygotować pączki? Zaczynamy od przygotowania rozczynu dla ciasta na pączki: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 - 20 minut. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Mąkę, z której powstaną pączki, przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka i ubite jajka. Powoli wymieszać, następnie wyrabiać przez 15 minut. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto na pączki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto na pączki podwoi swoją objętość (po około 1,5 godzinie) trzeba wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać pozbywając się pęcherzy powietrza, a potem rozwałkować na gruby placek. Z ciasta na pączki za pomocą ostrej szklanki wycinamy 10 okrągłych krążków (to nasze pączki!) i odkładamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Pączki smażymy partiami (po 4 sztuki) w rozgrzanym oleju, aż będą ładnie zrumienione (nie mogą rumienić się zbyt szybko), w połowie smażenia pączki należy przewrócić na drugą stronę. Na koniec pączki wyciągamy na ręcznik papierowy i polewamy lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową. Jeśli takie pączki są dla Was za słodkie, to można je po prostu posypać samym cukrem pudrem lub jeść sote.

Dla nas - pycha!

 

Does a Gingerbread Cookie Donut count for #NationalCookieDay? : @hannahbeury

A post shared by dunkindonuts (@dunkindonuts) on Dec 4, 2017 at 6:07am PST