Musztarda jest świetną bazą błyskawicznych sosów na zimno - wystarczy, że połączymy ją ze zwykłym majonezem. Pasuje wtedy do jajek i pasztetu. Wymieszana z dżemem śliwkowym lub porzeczkowym może być ciekawym dodatkiem do drobiu lub cielęciny.
Musztardą można też doprawiać surowe mięso - jeśli wymieszamy ją z mielonym, łatwiej nam będzie formować kotlety czy klopsiki. Wspaniale doda smaku kotletom smażonym (nacieramy je musztardą przed wrzuceniem na patelnię). Połączona z olejem i zmiażdżonym przez praskę czosnkiem, będzie doskonała jako marynata do mięsa (musi ono w niej poleżeć przynajmniej pół godziny).
Musztardą wymieszaną z miodem można natomiast smarować żeberka przed ułożeniem ich na grillu, pokryją się wtedy smakowitą glazurą. Warto nią także nacierać inne mięsa przed pieczeniem - nie będą wysychać.