Składniki na 4 porcje

  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • słoik dżemu wiśniowego lub truskawkowego
  • sól, cukier puder do posypania
  • skrawek słoniny

Mleko zmiksować z jajkami i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wymieszać dolewając nieco wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić je na 30 minut.
Kawałek słoniny nadziać na widelec. Patelnię rozgrzać, posmarować słoniną. Na gorącą patelnię wlewać niewielkie porcje ciasta, tak by tylko pokryło dno. Nadmiar ciasta odlać z powrotem do miski.
Smażyć na niewielkim ogniu, aż górna powierzchnia naleśnika będzie sucha. Wtedy szeroką łopatką przełożyć na drugą stronę i dosmażyć. Naleśnik zdjąć na odwrócony talerz.
Przed usmażeniem kolejnego naleśnika patelnię smarować słoniną. Ciepłe naleśniki cienko posmarować dżemem, złożyć lub zwinąć w ruloniki. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.