FAKT: Ogórek zawiera enzym –askorbinazę – który rozkłada witaminę C.Jeśli więc w danej potrawie zależy Tobie na dużej zawartości witaminy C, lepiej unikaj dodatku ogórka. Pamiętaj jednak, że nie tylko pomidor jest źródłem witaminy C. Dostarczasz jej z wielu innych produktów spożywczych. Jeśli więc sałatka z pomidorem i ogórkiem jest daniem, które pojawia się pomiędzy innymi, a nie jedynym źródłem warzyw w Twoim menu, bez obaw możesz po taką potrawę sięgać. Zwróć uwagę, że sałatka składająca się z pomidora (130g), ogórka (100g), czosnku (4g) i jogurtu (30g) dostarcza: 

- 60 kcal energii- 4 g białka
- 1 g tłuszczu
- 9 g węglowodanów
- 2 g błonnika
- 2 mg cholesterolu
- 50 mg sodu
- 570 mg potasu
- 1 mg żelaza
- 80 mg wapnia
- 172 μg witaminy A
- 2 mg witaminy E
- 0,15 mg tiaminy
- 0,15 mg ryboflawiny
- 2 mg niacyny 

Jak widzisz, mimo, iż połączenie takie nie będzie źródłem witaminy C, dostarczy szeregu innychcennych składników.