Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g konfitury morelowej
  • 300 g bakalii
  • rum
    Polewa:
  • żółtko
  • jajko
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g migdałów
  • 30 g tartej bułki
  • sok z 1/2 cytryny
    Kajmak:
  • 1/2 l mleka
  • 400 g cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 50 g masła
    Dekoracja:
  • migdały (bez skórki)
  • owoce kandyzowane

Mąkę wyrobić z masłem, cukrem pudrem i żółtkami. Schłodzić. Mały kawałek ciasta odłożyć. Resztą wylepić prostokątną formę. Ciasto wzdłuż boków posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczki zrobione z odłożonego ciasta. Ponacinać je w ozdobny wzorek. Ciasto na dnie formy ponakłuwać. Piec 30–40 minut w 180°C.
Składniki polewy zmiksować. Ciasto posmarować konfiturą, na wierzchu ułożyć namoczone wcześniej w rumie i pokrojone bakalie. Polać przygotowaną polewą. Piec 30–40 minut w 180°C.
Do mleka na kajmak dodać cukier i wydrążoną wanilię. Gotować ok. 40 minut, często mieszając, aż mleko zgęstnieje. Masę zdjąć z ognia, włożyć masło i mieszać, aż się rozpuści.
¦ Kajmakiem polać upieczone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami i migdałami.

Rada Ewy:
Kajmak można wzbogacić, dodając do niego np. kawałek tabliczki rozpuszczonej czekolady lub 1/2 filiżanki mocnej kawy.

Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz