Składniki

  • Makaron 100 g
  • Chorizo 50 g
  • Pomidory ½ sztuki
  • Jabłko 1 sztuka
  • Oliwa
  • Szalotka
  • Krewetki 3-4 sztuki obrane surowe  rozmiar 16/20
  • Pecorino z orzechem włoskim
  • Masło 50 g
  • Białe wino 50 ml

Przepis podstawowy na ciasto makaronowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Oliwa
  • Sól
  • woda

Sposób przygotowania

300 g mąki pszennej przesiać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie i wbić w nie trzy jaja. Dodać trzy łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Ciasto wyrobić aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeszcze raz starannie zagnieść ciasto, dłońmi złożonymi w pięści rozgnieść ciasto na gruby placek. Jego rogi zawinąć do środka, obrócić ciasto i jeszcze raz rozgnieść. Czynność tę powtarzać wielokrotnie. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ja w folię i odłożyć na godzinę do lodówki, ciasto powinno odpocząć.

Makaron pomidorowy



Składniki: jak w przepisie podstawowym oraz 50 g masła, 30-40 g koncentratu pomidorowego.

Przygotować ciasto makaronowe jak w przepisie podstawowym. Zamiast oliwy dodać roztopione masło i dodatkowo - koncentrat pomidorowy. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i pokroić w dowolny wzór, można także użyć maszynki do makaronu.Pomidora malinowego kroimy w 4 cząstki, solimy używają soli morskiej, kropimy oliwą z oliwek. Tak przygotowanego pomidora suszymy w piecu nastawionym na temperaturę około 80stopni przez około 6 godzin. Salami chorizo i boczek wędzony podsmażyć na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć szalotkę, następnie dodać krewetki i podlać białym winem. Redukować na małym ogniu. Następnie na patelnię dodać domowej roboty makaron ugotowany al dente, świeżą bazylię i cząstki suszonego pomidora, z jabłka  wydrążyć małe kuleczki  i podać na talerz. Gotowe danie posypać startym serem pecorino. 

Zobacz także:


Przepis - > Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham (brązowy medal), uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach.