Morele dbają o skórę

Jest w nich ogromna dawka beta-karotenu. To jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, który zwiększa odporność naszej skóry na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Świetnie łagodzi też objawy trądziku, ponieważ zmniejsza stany zapalne i przyspiesza procesy odbudowy naskórka.

Truskawki oczyszczają

To mistrzynie wymiatania toksyn z organizmu. Zawierają bowiem kwas elagowy. Ułatwia on usuwanie z tkanek szkodliwych substancji. W truskawkach jest też sporo pektyn. Sprzyjają one namnażaniu dobrych bakterii w jelitach, dzięki czemu mamy lepszą odporność i łatwiej nam utrzymać szczupłą sylwetkę.

Banan wspiera koncentrację

Średni owoc zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Dzięki temu pierwiastkowi banany poprawiają pamięć i koncentrację. Jest w nich też sporo potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Pomagają więc chronić układ krążenia. Zawierają niemal tyle samo błonnika, co jabłka i przez to skutecznie obniżają zły cholesterol.

Kiwi zapobiega miażdżycy

Ten owoc to bomba witaminy C, która wzmacnia układ krążenia, bo zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych. Zdaniem norweskich naukowców zjadanie 2-3 owoców dziennie pomaga zmniejszyć ryzyko zakrzepów krwi. Potas, którego w kiwi jest bardzo dużo, zapobiega gromadzeniu nadmiaru wody w tkankach. Warto więc jeść kiwi, gdy cierpimy z powodu obrzęków.

Borówki chronią wzrok

Idealne owoce dla osób, które dużo czasu spędzają przy komputerze. Zawarte w borówkach antocyjany zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Jagody wpływają na odporność naczyń włosowatych, a co za tym idzie – poprawiają ukrwienie tęczówki. Są też pomocne w leczeniu chorób siatkówki oka. Borówki ułatwiają też wysmuklenie sylwetki, bo zawierają dużo błonnika, który pomaga utrzymać płaski brzuch.

Maliny łagodzą ból

Zawierają substancje podobne do aspiryny. Dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Maliny mają właściwości rozkurczowe, więc łagodzą bóle menstruacyjne. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki.

Miód wzmacnia serce

Obniża ciśnienie krwi, bo zawiera acetylocholinę. Powoduje ona rozszerzanie naczyń krwionośnych. Hamuje też procesy miażdżycowe w tętnicach i poprawia ukrwienie. Miód wspomaga naszą pamięć. Zawiera bowiem przeciwutleniacze, które chronią mózg.

Mleko ryżowe odmładza

Warto pić je latem, bo pomaga skórze się odnawiać. Zawiera kwas p-aminobenzoesowy. Dzięki niemu skóra staje się odporniejsza na działanie szkodliwych promieni słonecznych. Związek ten jest także świetnym przeciwutleniaczem i ma działanie zmniejszające stany zapalne. Mleko ryżowe poprawia także trawienie. Napój ten pobudza pracę jelit i wspomaga rozwój zdrowej flory bakteryjnej.

Przepis na lody domowe

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki płynnego
  • miodu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sezonowe owoce: borówki, truskawki, maliny, morele plasterki owocu kiwi

1. Banany obierz i pokrój w plastry. Włóż do blendera i skrop odrobiną soku z cytryny. Dołóż miód i zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej jogurt i zmiksuj do połączenia.
2. Jeśli owoce są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Pojedyncze porcje owoców włóż do specjalnych foremek do lodów lub pojemniczków po jogurtach. Zalej masą jogurtowo-bananową. W każdą porcję wbij drewniany lub plastikowy patyczek.
3. Lody włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Aby je wyjąć z pojemniczków, każdy zanurz na kilka sekund w ciepłej wodzie. Potem delikatnie wyciągnij.