Kwasy tłuszczowe Omega-3 są związkami które są niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Niestety nasze ciało ich nie produkuje samo, dlatego trzeba je dostarczać wraz z dietą. Występują one głównie w rybach. Pół kilograma ryb w tygodniu zaspokaja zapotrzebowanie na kwasy Omega-3. Co ciekawe kwasy te znajdują się w największej ilości w rybach morskich i to tych tłustych, nie należy więc ich całkowicie unikać. Największe stężenie Omega-3 mają łososie, makrele, tuńczyki i śledzie. Również owoce morza zawierają ten cenny składnik.
Kwasy Omega-3 zmniejszają ryzyko chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Dodatkowo obniżają ryzyko zawału i arytmii serca. Udowodniono też że przyjmowanie większych ilości tych kwasów znacznie podnosi odporność na stres.

O czym należy pamiętać jedząc ryby?
Jeśli kupujemy ryby z myślą o zwiększeniu ilości kwasów omega-3 w swoim organizmie pamiętaj, że nie wszystkie mają go odpowiednio dużo. Ryby z hodowli mają mniejsze ilości tego składnika, bo są karmione paszami. Kwasy Omega-3 ryby jedzą wraz ze skorupiakami i glonami żyjącymi w ich naturalnym środowisku – dlatego warto wybierać ryby morskie. Należy też zwrócić uwagę na obróbkę - smażenie wyzwala groźne tłuszcze trans.