Kurkuma znana jest jako aromatyczna przyprawa, popularna szczególne w kuchni hinduskiej. Tak naprawdę przyprawę tę robi się z rośliny o nazwie ostryż (zwanej też szafranicą lub żółcieniem).

Jest to bylina z rodziny imbirowatych. Kurkuma jaką znamy z kuchni jest ekstraktem z kłączy ostryżu i składnikiem wielu przypraw np. curry.

Kurkuma pochodzi z Azji, ostryż uprawia się tam nie tylko jako przyprawę, ale także jako barwnik. To jedna z najtańszych i najzdrowszych przypraw!
Kurkuma działa pobudzająco, redukuje też cholesterol, ma też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Stosuje się ją w ziołolecznictwie w leczeniu chorób nerek i żołądka.

Trwają tez badania nad leczniczym i profilaktycznym zastosowaniem kurkumy w chorobach reumatycznych, cukrzycy, chorobie Alzheimera i demencji. Żółty barwnik – kurkumin ma także działanie antynowotworowe. Dowiedziono już, że ogranicza rozmnażanie się komórek rakowych w przypadku nowotworów okrężnicy, jajników, żołądka czy białaczki. Codzienne spożywanie kurkumy kilkukrotnie zmniejsza ryzyko nowotworów piersi, nerek czy płuc. Połączenie kurkumy z papryką czy czarnym pieprzem (jak w mieszance curry) podnosi kilkukrotnie przyswajalność kurkumy.