Składniki na 4 porcje:

  • kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 200 ml śmietany
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • kilka gałązek estragonu
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, natrzeć solą i pieprzem, do środka włożyć gałązki estragonu. Ułożyć w natłuszczonej masłem formie, wstawić do zimnego piekarnika, piec 1 godzinę 15 minut w temperaturze 200 C podlewając wytwarzającym się sosem (w razie potrzeby dolać niewielką ilość wody).

Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Masło stopić w garnku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą, dusić 15 minut. Wlać śmietanę, przyprawić, wymieszać. Włożyć kurczaka, gotować kilka minut.