Jeszcze niedawno w kulinarnych trendach wysoko na liście znajdowały się  awokado i granat, nasiona chia, kasza quinoa, zupy ramen czy serki halloumi. Amerykańskie badania nad tendencjami jedzeniowymi dowodzą jednak, że istnieje ogromne prawdopodobieństwo, iż w 2017 roku będziemy zajadać się jogurtami warzywnymi i popijać je wodą z kaktusa. Kto nie lubi kaktusów, będzie mógł napić się inspirowanych zapachami perfum koktajli (?).

W kulinariach pojawi się też moda na hawajskie miski z tatarem z ryby (łosoś lub tuńczyk marynowany w soku z limonki i sosie sojowym), warzywami i owocami, podawane z ciepłym ryżem posypanym przyprawami. Takie już podają niektóre restauracje w naszym kraju, popularne jest też w Wielkiej Brytanii.

Raport przewiduje, że hawajskie miski z tatarem mogą zyskać równie wielką popularność co sushi i trafiać na półki supermarketów.

Woda z kaktusa w trendach 2017

Taka woda, zamiast mleczka kokosowego, dostarczy organizmowi antyoksydantów, witamin (głównie A, C, B1, B2 i B3) i minerałów (magnez, potas, wapń, krzem, żelazo). Jest doskonałym izotonikiem, który można, a nawet powinno się pić podczas ćwiczeń – poprawia trawienie, reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga odchudzanie.

Jogurt z warzyw modny w 2017

Warzywne jogurty mają być w dominującym trendem w kulinariach 2017. To tradycyjny jogurt wzbogacony popularnymi warzywami: marchwią, ogórkiem, burakami i z dodatkiem masła orzechowego. Brzmi dziwnie? Dość, ale na pewno zdrowo.

Wśród napojów pojawia się też woda z arbuza, którą już teraz lansują celebryci. Z listy deserów, zwłaszcza w Stanach, z pewnością nie znikną wysokokaloryczne shake’i.

Cóż, sądzicie, że te trendy kulinarne 2017 przyjmą się również w Polsce?  

Zobacz także:

ZOBACZ TEŻ:

JEDZENIE NA INSTAGRAMIE - 9 NAJLEPSZYCH KONT

CZARNE POTRAWY TRENDEM JEDZENIOWYM!