Porcja: 453 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porcje

  • po 2 szklanki malin i czarnych porzeczek
  • cukier do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Krem:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki likieru (np. amaretto lub baileys)

Owoce (każdy rodzaj osobno) zmiksować z cukrem i przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody. Podgrzać (nie gotować). Połowę żelatyny połączyć z musem malinowym, resztę z musem porzeczkowym. Oba musy wstawić do lodówki, aby lekko stężały. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone ubić z kremówką. Dodać wystudzoną czekoladę i likier, zmiksować. Krem nałożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć mus z czarnej porzeczki, a na to mus malinowy. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki.