Składniki na 4 porcje

  • 1 kg ziemniaków
  • strączek czerwonej papryczki
  • pęczek dymki
  • pęczek kolendry
  • kawałek kłącza imbiru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 60 dag mielonej cielęciny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w wodzie z solą. Strączek papryczki oraz imbir oczyścić, posiekać. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Listki kolendry posiekać.
Bułkę tartą wymieszać z sosem sojowym i 3 łyżkami wody. Dodać mięso, jajka, kolendrę. Połowę dymki, papryczki i imbiru przesmażyć na łyżce oleju.
Wymieszać z masą mięsną, przyprawić. Z masy uformować 12 kulek, usmażyć na oleju.
Osobno zagotować mleko, curry, masło, resztę papryczki, imbiru i dymki. Włożyć ugotowane ziemniaki, dokładnie utłuc. Na patyczki do szaszłyków nadziać po 3 kulki. Podawać z puree ziemniaczanym.