Kasza gryczana wytwarzana jest z gryki, jest to roślina uprawna pochodząca z Azji. Kasza ta stała się ostatnio bardzo popularna, a wszystko dlatego, że jest bardzo zdrowa. Także pod kątem wartości energetycznej przewyższa nawet pszenicę czy żyto, ma od nich więcej pełnowartościowego białka. Białka te są bogate w aminokwasy o wzorowym składzie, dodatkowo kasza ta ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Można ją także spożywać przy diecie bezglutenowej. Produkt ten szczególnie wskazany jest zimą, bo ma działanie rozgrzewające. Posiada dużo rutyny, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne (wskazana dla osób cierpiących na żylaki lub krwotoki). Ze wszystkich kasz to właśnie gryczana ma najwięcej składników mineralnych. Kasza ta zawiera witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Kasza
gryczana jest świetnym dodatkiem do dań i sosów, można także z niej robić gołąbki, pierogi, placuszki.