Składniki na 4 porcje

3/4 kg ziemniaków
średni por
10 dag szynki (w grubych plastrach)
3 łyżki masła
2 kostki rosołu z kury
1/2 szklanki śmietany
pęczek szczypiorku
2 łyżki mąki
sól, pieprz, ząbek czosnku

Por dokładnie umyć, oczyścić, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, pokroić w równą kostkę.
Zagotować 1 litr wody. We wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. Pokrojone ziemniaki i por włożyć do gorącego rosołu i ugotować do miękkości.
Szczypiorek opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać. Plastry szynki pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub utrzeć.
Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, a następnie wlać do rosołu z warzywami, wymieszać.
Do zupy włożyć szynkę i masło, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Nalać do talerzy, posypać posiekanym szczypiorkiem.