Składniki:

  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • woda - około 2 l
  • porcja rosołowa mięsa
  • kilka ziemniaków
  • kawałek kiełbasy
  • masło
  • listek laurowy

Kapustę lekko namocz, opłukaj, pokrój. Mięso umyj, zalej wodą, dodaj pokrojoną włoszczyzne, listek laurowy, ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Gotuj przez około 15 minut, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj kapustę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Delikatnie duś przez około 10 minut. Kapuste wraz z cebulką i kiełbasą dodaj do wywaru. Gotuj jeszcze 20 minut. Kapuśniaczek gotowy!