porcja: 470 kcal  
przygotowanie: 2,5 godziny 
na 6 porcji

l tuszka kaczki (ok. 1,5 kg)  
l oliwa
l cebula  
l 3 pomarańcze
l garść świeżych listków melisy
l szklanka bulionu drobiowego (z kostki)
l 2 łyżki miodu  
l sól
l pieprz

Kaczkę opłukać, osuszyć. Ponakłuwać mięso. Od środka i na zewnątrz posmarować dość obficie oliwą, natrzeć solą i oprószyć pieprzem. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Wlać go do wnętrza kaczki. Włożyć cebulę i melisę (kilka listków odłożyć). Otwór zaszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę ułożyć w formie (piersiami do dołu). Podlać bulionem. Piec ok. 2 godzin w 200°C. W połowie pieczenia kaczkę odwrócić na drugą stronę. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Mieszaniną smarować co jakiś czas kaczkę. Trzecią pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi kaczkę 30 minut przed końcem pieczenia. Kaczkę podawać pokrojoną na porcje z pomarańczami i odłożonymi listkami melisy. Uwaga! Powstały w brytfannie sos można zlać, zagęścić mąką ziemniaczaną i podać do kaczki w sosjerce.