Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby masła czekoladowego na świeżej kromce chleba. Nutella wciąż ma się dobrze, jednak coraz bardziej popularne są domowe sposoby na masło czekoladowe.

Masło czekoladowe w najbardziej podstawowej wersji to po prostu stopiona czekolada zmieszana z podgrzanym, rozpuszczonym masłem. Zrobione domowym sposobem, ma lżejszy, delikatniejszy smak niż Nutella. Można dorzucić do niego starte orzechy lub skórkę pomarańczową (w wersji świątecznej).

SKŁADNIKI:

  • Kostka solonego masła, trzymanego w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki mlecznej czekolady (najlepiej pokrojonej w niewielkie kawałki lub cienkie plasterki)

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść czekoladę w garnku lub mikrofalówce, aż zrobi się jednolitą gęstą masą. Potem schłodź w temperaturze pokojowej. W misce ubijaj przez minutę miękkie masło, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj schłodzoną masę z czekolady i mieszaj do połączenia składników.

Przełóż do słoiczków lub od razu posmaruj tost lub naleśniki, a w zasadzie cokolwiek, na co przyjdzie Ci ochota. Resztę czekoladowego masła przechowuj w lodówce, tak, żeby zawsze mieć co nie co na czarną godzinę.

SMACZNEGO!