Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?

Czasem przekonanie dziecka do zjedzenia marchewki czy brokułów jest ogromnym wysiłkiem i często kończy się... porażką. Dlaczego niektóre dzieci chętnie jedzą zieleninę, a inne nie chcą nawet tknąć dania z odrobiną jarzyn? Niebagatelne znaczenie ma na pewno indywidualny gust i smak, ale okazuje się, że my także mamy wpływ na to, czy dziecko polubi warzywa. Naukowcy z Monell Chemical Senses Centre w Filadelfii udowodnili właśnie, że najlepszym sposobem na kształtowanie kulinarnych gustów dziecka jest karmienie go piersią. Wraz z mlekiem matki dziecko poznaje bowiem smak np. selera, brokułów czy buraków, a jeśli dzieje się to często i przez dłuższy czas, to jego kubki smakowe nie przeżywają później szoku, gdy maluch zaczyna jeść pokarmy stałe. 

Skąd się wzięły takie wnioski? Naukowcy polecili 97 karmiącym piersią kobietom pić sok z marchewki, selera i buraków. Kobiety zostały podzielone na kilka grup, z których każda zaczęła pić sok w różnym czasie - kiedy ich dzieci miały 2 tygodnie, 6 tygodni i 10 tygodni. Ostatnia grupa kobiet w ogóle nie piła soku. Po kilku miesiącach badacze sprawdzili, jak dzieci radzą sobie z jedzeniem warzywnych posiłków. I okazało się, że dzieci kobiet pijących warzywne soki jadły warzywa częściej i chętniej. Co więcej, jeśli matki zaczynały pić sok na wcześniejszym etapie życia dzieci, te zjadały później więcej jarzyn. A więc najważniejsze jest przyzwyczajanie dzieci do różnych smaków. Im dłużej trwa ekspozycja na smaki, tym lepiej - twierdzi prowadząca badania, Julie Mennella:

Smak pierwszych posiłków dziecka zależy od tego, co je jego mama. A dziecko czuje smaki już w łonie mamy, a potem - kiedy pije mleko z piersi.