PIECZONE JABŁKA Z KROPLĄ CALVADOSU

Ten zwyczajny z pozoru deser zawróci ci w głowie, jeśli dodasz do niego sos z Calvadosem. Składniki: ● 6 dużych winnych jabłek ● ¾ szkl. brązowego cukru ● ½ szkl. rodzynek ● ½ łyżeczki cynamonu ● ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ● łyżka masła. Na sos: ● 50 g cukru pudru ● 20 g masła ● ½ łyżeczki mąki ● 80 ml soku jabłkowego ● łyżka Calvadosu.

Odetnij spód i wierzch jabłka. Wydrąż środek. W miseczce zalej rodzynki wrzątkiem na 10 minut, żeby zmiękły. Następnie odsącz je i połącz z cukrem, gałką i cynamonem. Wypełnij tą masą środki każdego jabłka, a na wierzch każdego połóż ½ łyżeczki masła. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 st. C. Na patelni podgrzej na średnim ogniu cukier, aż zrobi się z niego karmel. Wymieszaj go z masłem. Wlej sok jabłkowy i doprowadź do wrzenia. Zagęść mąką, na koniec zdejmij z ognia i dodaj Calvados. Polej sosem jabłka.

CZEKOLADA NICZYM Z FABRYKI WILLY’EGO WONKI

Uchodzący za królestwo słodyczy nowojorski sklep Dylan’s Candy Bar, dostarczy ci swoje łakocie pod same drzwi. Należący do córki projektanta Ralpha Laurena Dylan’s Candy Bar wygląda jak przeniesiony z filmu Tima Burtona „Charlie i fabryka czekolady”. Kupisz w nim tysiące czekolad, batoników, gum do żucia, pralinek i innych łakoci. Maja różne kształty, kolory, smaki, a przede wszystkim bajkowe opakowania. Teraz możesz je zamówić do Polski i spróbować jak smakują. Wystarczy, że zadzwonisz do sklepu.

Więcej informacji na www.dylanscandybar.com.