Granat to owoc granatowca, krzewu rosnącego na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu.

Owoce granatowca, czyli granaty są wielkości dużego jabłka. Maja twardą skórzastą łupinkę. Wybierając w sklepie owoce kupuj te o jednolitej barwie.

Owoce najpierw oczywiście dokładnie myjemy i osuszamy.
Następnie kładziemy na desce do krojenia i przecinamy w poprzek na środku. Wybierz do tego ostry nóż, bo skórka jest twarda.

Połówkę granatu pochylamy nad miską, przekrojoną strona do środka. Uderzamy w druga stronę owocu np. drewnianą łyżką, aż pestki wypadną do miski.

Resztę pestek i miąższu wyłuskaj za pomocą łyżki.

Jadalne są nasiona wraz z miąższem. Można je dodawać do jogurtu, musli, dodać do sałatki owocowej.