Suszone grzyby należy namoczyć przed dodaniem do sosu czy zupy. Jak to zrobić profesjonalnie? Podpowiadamy.

Jak namoczyć grzyby?

  • Garść grzybów moczymy w niewielkiej ilości chłodnej (ale nie zupełnie zimnej) wody. Wody nie może być za dużo, w przeciwnym razie cały aromat się wypłucze.
  • Podgrzybki i prawdziwki zrobią się miękkie po około 2 godzinach. Inne gatunki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu. Niektórzy specjaliści zalecają moczenie grzybów przez całą noc.
  • Co jakiś czas mieszaj delikatnie grzyby, tak by były równomiernie zanurzone w płynie.
  • Po namoczeniu odciśnij delikatnie płyn z grzybów do naczynia.
  • Możesz użyć płynu z naczynia na przykład do przygotowania sosu, albo zupy grzybowej. Uważaj tylko by nie dodać do potraw piasku, który mógł zebrać się na dnie naczynia.
  • Staropolska receptura radzi moczenie grzybów w mleku. Podobno wtedy smakują wyjątkowo świeżo!