Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, jak duży wpływ na zdrowie intymne ma to, co jemy. Nadmierne spożywanie niektórych produtów może być przyczyną nawracających infekcji dróg rodnych. Warto więc przyjrzeć się swojej diecie. Dodatkowo można zastosować probiotyki dopochwowe (np. Lactovaginal) – uzupełniają prawidłową florę bakteryjną o pałeczki kwasu mlekowego i zapobiegają infekcjom.

Zasady diety

● Wybieraj produkty pełnoziarniste: pieczywo żytnie, orkiszowe, płatki owsiane, brązowy ryż.

● Sięgaj po niesłodzone jogurty naturalne, ryby, chude mięso wołowe, drobiowe.

●Warzywa jedz najlepiej sezonowe. Dobrym wyborem są kiszone ogórki i kapusta: naturalne źródło pałeczek kwasu mlekowego i witaminy C. Wybieraj owoce kwaśne (słodkie dostarczają dużo cukrów prostych, które są pożywką dla bakterii).

● Najlepszym tluszczem jest oliwa. Nie zapomnij też o nasionach: pestkach słonecznika, dyni, siemieniu.

● Staraj się kupować żywność naturalną, bez konserwanów. Posiłki przygotowuj w domu, zrezygnuj z fast foodów.

Zobacz także:

Przykładowy jadłospis na 7 dni

Dzień 1

Śniadanie: ● 4 łyżki płatków owsianych na wodzie, z łyżką pestek słonecznika i łyżką suszonej żurawiny ● napar z rumianku

II śniadanie: ● jogurt naturalny bez cukru ● szklanka soku pomidorowego

Obiad ● gotowane udko kurczaka ● 100 g żółtej fasolki szparagowej ● 2 łyżki kaszy jęczmiennej ● woda mineralna z cytryną

Kolacja: ● porcja ryby po grecku ● kromka chleba pełnoziarnistego ● ogórek ● herbata owocowa

Dzień 2

Śniadanie: ● chudy twarożek ze szczypiorkiem ● 2 kromki chleba orkiszowego ● pomidor ● herbata ziołowa

II śniadanie: ● szklanka soku wyciśniętego z marchwi ● surówka z białej rzodkwi

Obiad: ● brokuł gotowany na parze ● pstrąg z tymiankiem pieczony w folii ● 3 gotowane ziemniaki

Kolacja: ● cukinia duszona z 3 pomidorami ● 2 kromki chrupkiego chleba żytniego ● herbata malinowa

Dzień 3

Śniadanie: ● 2 plasterki polędwicy z indyka ● 2 wafle z brązowego ryżu ●mały jogurt naturalny bez cukru ● kawa zbożowa

II śniadanie: ● surówka z kiszonej kapusty z kminkiem ● sok warzywny

Obiad: ● gotowana marchewka ● pieczona pierś indyka faszerowana natką ● 3 ziemniaki w mundurkach

Kolacja: ● bakłażan zapiekany z pomidorami i 3 plasterkami mozzarelli light ● zielona herbata

Dzień 4

Śniadanie: ● pasta z jajka gotowanego na twardo, z posiekaną natką oraz koperkiem ● grahamka ● 5 rzodkiewek ● zielona herbata

II śniadanie: ● jogurt naturalny bez dodatku cukru, z łyżką pestek dyni

Obiad ● dorsz z grilla z ziołami ● szpinak duszony ● 3 pieczone ziemniaki ● sałatka z pomidora z cebulką

Kolacja: ● risotto z brązowego ryżu z papryką i szynką drobiową ● napar z rumianku

Dzień 5

Śniadanie: ● 2 kromki chleba razowego na zakwasie, z plastrem szynki drobiowej ● jajko na miękko ● ogórek kwaszony ● czerwona herbata

II śniadanie: ● płatki owsiane na wodzie z 2 łyżkami posiekanych orzechów włoskich i migdałów

Obiad: ● dzwonko łososia z rusztu ●miks zielonych sałat z sosem winegret ● 3 łyżki brązowego ryżu

Kolacja: ● zupa dyniowa z pestkami dyni ● herbata z pokrzywy

Dzień 6

Śniadanie: ● 2 kromki chleba żytniego na zakwasie z kozim serem, pomidorem i natką ● zielona herbata

II śniadanie: ● sok wyciśnięty z marchwi

Obiad: ● makaron sojowy z piersią kurczaka i warzywami po chińsku ● surówka z selera z chudym jogurtem i garścią orzechów włoskich

Kolacja: ● łosoś gotowany ● 1/2 ogórka ● wafel ryżowy ● herbata owocowa

Dzień 7

Śniadanie: ● grahamka z 2 plastrami pieczonego indyka ● surówka z pomidora z cebulką ● herbata zielona II śniadanie: ● sok pomidorowy ● 2 wafle ryżowe

Obiad: ● spaghetti razowe po bolońsku z mięsem z indyka i sosem ze świeżych pomidorów ● surówka z pora

Kolacja: ● sałatka caprese z mozzarelli light, pomidora i świeżej bazylii, doprawiona łyżką oliwy

Niewskazane produkty

Słodycze, wszelkiego rodzaju cukry proste: słodkie ciasta, jasne pieczywo, biały ryż, słodzone: napoje, jogurty, desery.

Owoce świeże i suszone są bogatym źródłem fruktozy – cukru prostego będącego bardzo dobrą pożywką dla grzybów.

Sery pleśniowe oraz tłuste sery żółte.

Zupy typu instant, przyprawy typu vegeta, keczup, majonez.

Przetworzona żywność, np. konserwy.

Kiełki, które są wręcz wylęgarnią grzybów.

Alkohol powstaje z cukru i drożdży, przez co wzmaga rozwój grzybicy.