Oto trzy książki Jamiego Olivera, które powinny znaleźć się w biblioteczce prawdziwego smakosza.

WŁOSKA WYPRAWA JAMIEGO

Uwielbiasz pizzę, spaghetti i mozarellę ze świeżą bazylią i pomidorami, a twój ulubiony deser to tiramisu? Zgłębiaj tajniki kuchni włoskiej razem z Jamiem Oliverem! „Włoska wyprawa Jamiego” to książka dla wszystkich miłośników przysmaków rodem z Italii i dla tych, którzy po prostu lubią dobrze zjeść. Skonstruowana niczym tradycyjne menu we włoskiej trattorii, zachwyca bogactwem przepisów, porad, ciekawostek i pięknych zdjęć. Jamie pisał tę książkę naprawdę podróżując po Italii. Gotowania tradycyjnych potraw uczył się od samych mistrzów - rodowitych mieszkańców, którzy od pokoleń przekazują sobie tradycyjne, rodzinne receptury. Jamie opisuje to tak: „Chciałem odnaleźć smak prawdziwych Włoch (…) i celebrować przepisy otrzymane od przygodnie poznanych osób, od rybaków, od piekarzy z dziada pradziada, od mammas przygotowujących codziennie świeżą pastę, od uczestniczek lokalnych konkursów na najlepszy makaron, urządzanych na miejskim rynku.” Z „Włoskiej wyprawy Jamiego” dowiesz się między innymi jak przyrządzić porchettę, pizzę na cienkim spodzie, pasta con sarde, sałatkę z Amalfi, spaghetti i smażoną cukinię. Słynny kucharz podpowie także, jakie mięso najlepiej kupić, jak samodzielnie ugnieść ciasto na makaron i jak wyhodować włoską odmianę kapusty w swoim ogrodzie, zdradzi również swoje sposoby na pyszną zupę minestrone. Spoglądając na nastrojowe fotografie włoskich straganów, uliczek, kucharzy, potraw, niemal czujemy zapach szałwii, bazylii, suszonych pomidorów i parmezanu. Buon Appetito!  

GOTUJ Z OLIVEREM

„Gotuj z Oliverem” to przewodnik dla wszystkich tych, którzy pragną posiąść tajniki sztuki kulinarnej. W dzisiejszych czasach niewiele osób tak naprawdę potrafi gotować. Wiemy jak obsłużyć komputer, umiemy wysłać faks i prowadzić samochód, ale usmażenie zwykłego kotleta sprawia nam już trudność. Łatwo zmienić to wraz z Jamiem Oliverem. Gotowanie to przecież nie nudny obowiązek, ale pełna niezwykłych aromatów przygoda. Gwiazdor kuchnia.tv  na ponad 400 stronach swojej książki kucharskiej uczy jak udusić ziemniaki, sprawić kalmara, obrać krewetki, ugotować bulion, upiec kaczkę i biszkopt, naostrzyć nóż, czy pokroić buraki w zapałkę. Tłumaczy wszystko krok po kroku, wspiera się zdjęciami i rysunkami. „Gotuj z Oliverem” będzie doskonałym prezentem dla osób dopiero uczących się gotowania. „To najważniejsza z moich książek; pisząc ją dokładałem wszelkich starań, aby miała charakter ponadczasowej, klasycznej książki kucharskiej naszych czasów.” - tak opisuje swoją książkę Jamie.     

JAMIE OLIVER W DOMU

„Przez gotowanie do lepszego życia” to podtytuł najnowszej książki Jamiego Olivera. Autor odkrywa w niej uroki tak zwanego domowego jedzenia, chwali zalety przydomowego ogródka, zachęca do samodzielnej uprawy warzyw i ziół, uczy przygotowania przetworów na zimę. Książka przypadnie do gustu amatorom zdrowej kuchni, wykorzystującej naturalne składniki. Matka Natura jest dla Jamiego największą inspiracją. Nawet przepisy i porady ułożone są zgodnie z jej rytmem – według przypadających po sobie pór roku. Godziny spędzone na pielęgnowaniu roślin, polowaniu na dzikie ptactwo, hodowli drobiu zaowocowały stworzeniem zbioru ponad 100 przepisów. Potrawy proponowane przez brytyjskiego kucharza zachwycają swoją prostotą. Kalafior smażony w cieście, kotlety wieprzowe, grzyby na grzance, domowy ketchup pomidorowy, tarta z szynką, grillowania cebula – te potrawy z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. „Jamie Oliver w domu” to także praktyczne wskazówki na temat uprawy ziół i grzybów, zakupu nasion, szklarni, pieca ogrodowego i wielu innych. Nie sposób nie wspomnieć o oryginalnej szacie graficznej książki: urokliwych zdjęciach, płóciennej oprawie i ilustracjach w stylu retro.