Dynia - przepisy

Też co roku nie możecie się doczekać sezonu na dynię? To wyjątkowe warzywo daje mnóstwo kulinarnych możliwości, jest zdrowe i lekkie, a my uwielbiamy jego smak. Poniżej najlepszy przepis na muffiny dyniowe, jaki znamy. Dodatek oleju kokosowego sprawi, że będą miękkie i puszyste, a czekolada doda słodyczy.

Muffiny z dynią - przepis 

Składniki na 12 porcji:

  • 1 i 3/4 filiżanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 jajka
  • 500 g puree z dyni
  • 1/2 szklanki wiórków czekoladowych
  • 1/2 kubka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180 stopni, a formę do muffinów wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy do średniej miski i wymieszaj. Odłóż na bok. W innej misce wymieszaj jajka, puree z dyni, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Dodaj wiórki czekoladowe, nałóż do foremek. Możesz użyć np. łyżki do lodów, aby równomiernie rozprowadzić ciasto w foremkach, tak aby były prawie pełne. Pomoże to uzyskać muffinom ładny, zaokrąglony wierzch. Piecz babeczki przez 20-22 minuty lub do suchego patyczka.

Chcecie więcej dyniowych inspiracji? Zobaczcie w naszej galerii dyniowe przysmaki, które można jeść oczami!