SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

sprawiona kura (1 i 1/2 kg)
pęczek włoszczyzny (z kapustą)
cebula
kilka ziaren pieprzu
łyżka posiekanej natki

MAKARON:
szklanka mąki
jajko
sól

Kurę podzielić na 4 części, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody. Dodać ziarna pieprzu, gotować do miękkości (ok. 2 godzin).

Włoszczyznę oczyścić, obrać, dokładnie opłukać. Cebulę krótko obrumienić nad ogniem. Na pół godziny przed końcem gotowania do kury dodać włoszczyznę, na 15 minut przed końcem - kapustę i cebulę.

Makaron: mąkę przesiać na stolnicę (łyżkę odłożyć), wbić jajko, dodać szczyptę soli i 2 łyżki wody, zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, zostawić na 30 minut.

Ciasto posypać resztą mąki, zwinąć w rulon, krajać na cienkie paseczki. Kluski ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze.

Z rosołu wyjąć włoszczyznę i mięso. Marchew pokroić w talarki, ułożyć po kilka na talerzach. Zupę przecedzić, zalać nią makaron. Posypać natką.